top of page

LinkedIn video marketing

B2B video marketing na LinkedIn-u: Kako vključiti video v svojo vsebinsko strategijo?

Ali vaš marketinški plan B2B vključuje video trženje na LinkedIn-u?

Če je vaš odgovor ne, potem bi morali pošteno zamisliti. Namreč:

 • Video vsebina na LinkedIn-u ustvari petkrat večjo zainteresiranost kot slikovna ali besedilna vsebina.  

 • Video v živo oz. live stream na LinkedIn-u ustvari neverjetnih 24-krat več zanimanja potencialnih partnerjev in strank.

 • 87 % LinkedIn video tržnikov pravi, da je bil zanje najbolj učinkovit kanal prav LinkedIn.

 • 41 % tržnikov meni, da je video najboljša oblika vsebine za gradnjo dolgoročnih odnosov, ki ustvarjajo potencialne stranke. Tržniki imajo raje video vsebine za doseganje svojih ciljev in pridobivanje potencialnih strank kot katero koli drugo obliko vsebine.

Morda pa ste vse to že vedeli, vendar še vedno niste povsem predani videu kot mediju za svojo strategijo vsebin B2B. Ni skrivnost, da video deluje in da so družbeni mediji eno najboljših mest za njegovo uporabo. Zato hitro v akcijo!

linkedin-logo.png

Je morda strah? Morda se nočete... pojaviti na zaslonu?

Če je odgovor da, niste edini. "Strah ali obotavljanje pred kamero, je še vedno glavna ovira za uporabo videa" je pokazala nedavna raziskava Vidyarda. 36 % udeležencev njihove študije je povedalo, da se izogibajo videu zaradi obotavljanja in strahu, da bi bili pred kamero.

 

To je resnično vprašanje, ne glede na to, ali je logično ali ne. Če je bilo leto 2020 dobro za karkoli, je bilo dobro za to, da smo se vsi navadili biti pred kamero – na videu, v živo. Zdaj, ko imate za sabo nekaj sto sestankov v Zoomu, upajmo, da niste več med temi 36 "obotavljajočimi" procenti.

 

In če še vedno imate pomisleke, razmislite o tem: kaj bi za vas pomenilo, da bi vaša vsebina pridobila 5-krat (veliko manj kot 24-krat) več zanimanja – da bi pridobili toliko večji odziv ciljne publike?

 

S takšnimi stopnjami angažiranosti boste morda lahko celo razmislili o ustvarjanju manj vsebine. Morda boste lahko ustvarili dovolj MQL in SQL-jev, da boste dosegli želeno zvišanje, in morda boste imeli v četrtem četrtletju še vedno dovolj časa, da dobite lep bonus ob koncu leta ... če z videom začnete že zdaj.

 

Glede na vse navedeno, torej ni vprašanje, ali bi se morali začeti ukvarjati z video marketingom na Linkedin-u. Temveč bi se morali vprašati kako takoj začeti LinkedIn video marketing.

linkedin-video-marketing.jpeg

LinkedIn omogoča štiri vrste videoposnetkov:

 

 • Video oglasi LinkedIn,

 • LinkedIn »native« videoposnetek,

 • Vdelane video objave oz. LinkedIn Embedded Video Posts in

 • Video v živo.

 

Poglobimo se torej v vsakega od njih.

Video oglasi LinkedIn

To so seveda plačani oglasi, ki se prikazujejo na LinkedIn-u ali LinkedIn Audience Network. Uporabljajo se lahko za prepoznavnost vaše blagovne znamke na portalu, v kombinaciji z vnaprej izpolnjenimi obrazci LinkedIn za pridobivanje potencialnih strank, ali pa se uporabljajo za privabljanje prometa na spletno mesto ali ciljno stran. S tem boste lahko enostavno usmerili potencialno stranko na svojo stran, ki jo nadzorujete.

 

Ena najpomembnejših specifikacij, ki jih morate poznati je ta, da so video oglasi LinkedIn lahko dolgi do maksimalno 30 minut, čeprav vam statistika LinkedIn-a lahko pove, da so »najuspešnejši video oglasi krajši od 15 sekund«. Mogoče ta podatek le upoštevate.

Filming a Music Video

Za video oglase je zelo priporočljivo:

 

 • da je video kratek.

 • da uporabite podnapise. Namreč, približno 80 % videoposnetkov na LinkedIn-u se gleda z izklopljenim zvokom, zato je besedilo, ki gledalca vodi skozi vsebino, zelo pomembno.

 • da ste dostopni na majhnem zaslonu. Po podatkih LinkedIn-a si 57 % vsebine B2B ljudje ogledajo na mobilnih napravah. Naj bo torej vizualnost preprosta in razmislite o povečanju velikosti besedila napisov. Tukaj je priporočliv resolucijski okvir 5x5 ali 5x4.

 • da vključite klicni poziv.

 

Tukaj je še nekaj idej za odlične video oglase LinkedIn, s katerimi lahko začnete oglaševati:

 • Kratke zgodbe ali pričevanja strank. Te je mogoče uporabiti za pritegnitev obstoječih ciljnih skupin ali za ogrevanje hladne publike za kasnejše oglase za ustvarjanje potencialnih strank.

 • Video posnetki zaposlenih za zaposlovanje v slogu »Dan v življenju«.

 • Pripravite videoposnetke, ki prikazujejo vašo ekipo in podjetje pri delu - kako delajo tisto, kar najbolje znajo. 

 • Videoposnetki v slogu izjave o poslanstvu, bodisi od vašega izvršnega direktorja, bodisi od drugih vodilnih zaposlenih ali zaposlenih nasplošno.

 • Videoposnetki izdelkov.

LinkedIn_Logo_2019.png

Tržniki, ki ustvarjajo povpraševanje, lahko uporabijo video oglase LinkedIn za spodbujanje registracij na spletne dogodke, ali dogodke brez povezave, ali za vzpodbujanje zanimanja ob predstavitvi izdelka, ali preprosto spodbudijo poslovne kupce, da raziščejo boljši način za optimizacijo svojega dela.

 

Če želite svoji oglaševalski akciji dodati nekaj prefinjenosti, razmislite tudi o združevanju video oglasov LinkedIn z LinkedIn Conversation ads. Videoposnetki so še posebej dobri za pridobivanje odzivov, zato se obe obliki oglasov dopolnjujeta.

Native LinkedIn videoposnetki

To je oblika videa, za katero mnogi B2B tržniki porabijo večino svojih razpoložljivih virov. "Native" videoposnetki oziroma t.i. izvorni videoposnetki na LinkedIn-u so odlični za vsakodnevne marketinške objave. 

 

Pri ustvarjanju "native" videoposnetkov pa je vseeno potrebno upoštevati nekaj stvari:

 

 • Na LinkedIn-u najbolje delujejo kratki videoposnetki. Pravzaprav niti ne morete objaviti "native" videoposnetka, ki je daljši od 10 minut. Tudi tri minute danes veljajo že za »dolg« video posnetek; ena minuta ali manj pogosto deluje najbolje.

 • Tako kot pri oglasih tudi tukaj vedno uporabljajte podnapise. Oziroma, kot predlaga LinkedIn, “design for sound off but delight with sound on.”

 • Omejite začetne animacije namenjene predstavitvi blagovne znamke. Prve tri sekunde katerega koli videa so namreč kritične. Ne dolgočasite gledalcev s predstavitvijo blagovne znamke, ki traja več kot sekundo.

 • Na LinkedIn-u vlada strokovnost, a dober video mora vsebovati tudi osebni pristop. Nekateri izmed avtoritet za video marketing na LinkedIn-u, kot je Allen Gannett, spodbujajo ustvarjalce videov, da dajejo prednost dostopnosti in povezljivosti ter, da niso pretirano profesionalni. Ne pozabite na staro pravilo v B2B: Ljudje poslujejo z ljudmi.

LinkedIn Embedded Video Posts – in zakaj jih morda ni priporočljivo uporabljati?

V vaš vir novic na LinkedIn-u lahko objavljate videoposnetke z drugih platform, kot sta Facebook in YouTube. To je eden od načinov distribucije video vsebine vašega podjetja, ki pa ni idealen.

 

Za začetek se je potrebno zavedati, da LinkedIn-ov algoritem daje prednost izvornemu "native" videu. Še pomembneje pa je, da lahko uporaba videa z drugih platform povzroči nizke stopnje angažiranosti preprosto zato, ker prikazana vsebina ni specifična za to platformo. LinkedIn je namreč edinstvena platforma družbenih medijev. To ni Facebook. To ni Twitter in to ni niti YouTube. Ima edinstvene družbene norme in vsebinske preference. Čeprav bi bilo morda učinkoviteje ustvariti video vsebino in jo nato preprosto deliti na vseh platformah, najboljši strokovnjaki za družbena omrežja to, na tej platformi, odsvetujejo. Platforme družbenih medijev so se tako zelo razvile (sploh v zadnjem letu), da bi lahko vsaka video vsebina, ki ni izrecno zasnovana za to platformo, izvisela. 

Blog-Image-4-1.png

Convince in Convert sta pred kratkim pripravila zanimiv "podcast" o prehodu na usmerjeno vsebino, osredotočeno na platformo LinkedIn. Kot primer pa sta prikazala uspeh Allena Gannetta, avtorja The Creative Curve in ustanovitelja TrackMavena. Gannett si je svetovno priznanje prislužil z lastnimi videoposnetki minutnih intervjujev z znanimi ljudmi na LinkedIn-u. 

LinkedIn Live

Linkedin-Live-Streaming.jpeg

LinkedIn Live je še vedno v beta različici, vendar pa so zgodnji rezultati tržnikov, ki ga uporabljajo, preveč prepričljivi, da bi jih prezrli.

 

Primer: s pomočjo LinkedIn Live lahko pridobite 24-krat več kontaktov s katerimi boste vzpostavili resna sodelovanja, kakor na katerikoli drugi platformi.

 

Če je vaše podjetje močno prisotno na LinkedIn-u in že redno objavljate kakovostne videoposnetke na platformi, se prijavite tudi na LinkedIn Live. Tukaj najdete stran za prijavo

Nekaj ključnih stvari, ki jih je potrebno poudariti na strani te aplikacije:

 

LinkedIn pregleduje prijave in daje prednost odobritvam na podlagi posebnega niza izbranih meril. In sicer:

 

 • zgodovine ustvarjanja videoposnetkov in celotne vsebine,

 • velikosti občinstva in zgodovine angažiranosti,

 • računa člana ali strani, ki je v dobrem stanju ter

 • dvofaktorske avtentikacije (2FA), ki je omogočena v nastavitvah računa.

 

Za Livestream oziroma pretočno predvajanje na LinkedInu boste potrebovali orodje drugega proizvajalca.

 

Trenutni ponudniki za to so:

 

 • Socialive

 • Restream.io

 • Wirecast

 • Switcher Studio (iOS mobile only)

 • Wowza Cloud

 • StreamYard

 • Brandlive

 • Easy Live

 • Vimeo – Enterprise and Premium

 • Live U 

 

Seznam se dopolnjuje in se bo sčasoma spremenil, zato si najnovejše podatke o tem poglejte na strani podjetja LinkedIn.

 

Poglejmo si kakšne so smernice, ki jih je potrebno upoštevati:

 

 • Brez prodajnih ali promocijskih vsebin.

 • Brez vnaprej posnete vsebine. Vsi prenosi bi morali biti v živo in se odvijati v realnem času, sicer lahko zmedete gledalce in potencialno izdate njihovo zaupanje.

 • Ni prenosov v živo, krajših od 10 do 15 minut, saj tako ne bo dovolj časa za povečanje števila občinstva in interakcijo. 

 • Brez meta vsebin. Izogibajte se pogovoru o tem, kako uporabljati LinkedIn na LinkedIn-u.

 • Izogibajte se logotipom sponzorjev, ki prevladujejo v videoposnetku. Če morate uporabiti grafike sponzorjev, naj bodo te majhne.

 • Brez dolgih zaslonov »kmalu se začne«. Občinstvo naj ne čaka več kot eno ali dve minuti.

 • Brez neprofesionalnih streamov. Vsa vsebina v živo je javno vidna in bi morala biti kakovostna ter primerna za občinstvo LinkedIn.

111.jpg.webp

LinkedIn Video trženje v letu 2022 in v prihodnje

Trenutno je LinkedIn B2B vodilno področje pravega video marketinga. B2B tržniki imajo na voljo več različnih formatov za delo med izvornimi oziroma t.i. "native" videoposnetki, oddajanjem v živo ter promocijo videoposnetkov z video oglasi.

 

Ti formati trenutno omogočajo dve obliki v video trženju: dolge in kratke videoposnetke. Ko oblikujete svojo uredniško strategijo za ta medij, je potrebno s tema dvema oblikama ravnati zelo previdno. Odgovoriti je potrebno na vprašanja kot so: kakšno sporočilo ustreza 15 sekundam? Katere druge teme pa zahtevajo najmanj 20 minut LinkedIn videa v živo?

 

Tukaj smo za vas, da skupaj ugotovimo katere priložnosti so za vas najboljše. Kontaktirajte nas!

bottom of page