top of page

Učenje s pomočjo videa

Kaj je učenje s pomočjo videa in zakaj bi ga morali uporabljati?

Verjetno ste se v nekem trenutku svojega življenja nekaj naučili ob gledanju videoposnetka, ne glede na to, ali je bilo to v razredu naravoslovja v osnovni šoli ali pa na YouTubu kanalu. Tako lahko preprosto definiramo učenje na podlagi videa kot uporabo videa za poučevanje in posredovanje znanja ali veščin. 

 

Danes vse več organizacij spoznava učinkovitost učenja s pomočjo interaktivnih video vsebin. Ta način namreč predstavlja pravo prihodnost korporativnega učenja. Če še ne uporabljate učenja, ki temelji na videu, je skrajni čas, da začnete sedaj!

In sedaj ste se vprašali zakaj le je učenje s pomočjo interaktivnega videa tako dobra ideja?

 

Primer učenja z interaktivnim videoposnetkom, ki smo ga pripravili v našem podjetju.

 

 1. Video je prilagodljiv

Implemetacija učenja s pomočjo videa pomeni visoko raven doslednosti, kakovosti in dostopnosti. Na primer, če imate v vaši organizaciji ekipo, ki je razporejena na različnih lokacijah, lahko s pomočjo videoposnetkov združite osrednje sporočilo in lekcijo, ki jo želite posredovati svoji ekipi. Ustvarite lahko videoposnetke, ki povedo točno tisto, kar želite, in vam ni treba skrbeti za razlike med kakovostjo morebitnih najemov t. i. »inštruktorjev«. Z videom lahko omogočite enake možnosti učenja delavcem po vsem svetu, vključno z oddaljenimi delavci in govorci različnih jezikov.

2.  Video je vabljiv

e-learning-student-girl-online-training-at-home-l-2021-11-23-20-49-59-utc.jpg

Razmislite o alternativah. Če bi imeli možnost prebrati članek ali si ogledati video, kaj bi po vašem mnenju izbrala večina ljudi? Odgovor je jasen. Videoposnetki so zanimivi in zabavni ter pritegnejo pozornost gledalca. Prav tako so odličen medij za poučevanje in deljenje informacij. Čeprav se morda zdi deljenje članka ali pisanje daljšega e-poštnega sporočila vašemu osebju jasen in učinkovit način za izmenjavo informacij, je verjetnost, da ga bodo vsi dejansko prebrali zelo majhna.

3.  Video pomaga našim možganom kristalizirati informacije

Kar nekaj študij je pokazalo, da gledanje video vsebin pomaga ljudem zapomniti si več podrobnosti in konceptov kot pri samostojnem branju besedila. Video torej ne samo, da je bolj privlačen za gledalce, ampak dejansko predstavlja tudi učinkovitejši način posredovanja informacij. Namreč, v primerjavi s klasičnim tekstom, video pri gledalcu vzbodbudi več čutil (tako zvočne in vizualne), kar vodi do močnejših duševnih in čustvenih povezav.

4.  Video je interaktiven

Mnogi morda mislijo, da je gledanje videa pasiven način učenja, kar je popolnoma zgrešeno. Sodobni napredek videoprodukcije in video editinga namreč omogoča več vizulane interakcije kot kdaj koli prej, kar vodi do aktivnega učnega procesa. Videoposnetke lahko vključite v celoten modul e-učenja tudi s praktičnimi vajami. Prav tako lahko v svoj videoposnetek vključite interaktivne elemente, kot so kontrolne točke, kvizi in vprašanja za razpravo.

Kopie-von-500x300_011-myssblog-Header-Explainer-Germanblog_27-jun-17.png

4.  Video je stroškovno učinkovit

Screenshot 2022-03-17 at 09.20.19.png

Z enim videoposnetkom lahko pridobite veliko občinstvo in prihranite kilometrino, denar za drage t. i. »inštruktorje« ali osebna srečanja. Videoposnetke je mogoče ponovno uporabiti, enostavno posodobiti in s tem poskrbeti za vaše (trenutne) potrebe. Ne glede na to, ali so video posnetki ustvarjeni doma ali s strani strokovnjaka, so izjemno stroškovno učinkoviti, hkrati pa predstavljajo zelo učinkovit, sodoben način za izobraževanje vaše ekipe.

Če niste prepričani, kako bi lahko bilo učenje, ki temelji na videu, koristno za vašo organizacijo, je tukaj nekaj namigov, ki vam bodo odprli spekter razumevanja predstavljenega področja:

 

 • Videoposnetki s podrobnostmi o usposabljanju za storitve za stranke z interaktivnimi vprašanji.

 • Animirana predstavitev zaslona za izobraževanje o uporabi nove nadzorne plošče podjetja.

 • Videoposnetek z razlago o poslanstvu, viziji in vrednotah organizacije kot osrednjem elementu modula za vključitev.

 • Vključitev kratkih videoposnetkov v diapozitive PowerPoint, ki jih želite deliti na letnem srečanju.

 • Infografična animacija za prikaz ključnih meritev in trendov podjetja.

 • Video s scenarijem za sprehod skozi običajne situacije in rešitve na delovnem mestu.

 • Interaktivni vadbeni video, ki uporabnikom omogoča odgovarjanje na vprašanja in spremlja napredek skozi čas.

 • Video, namenjen vaši ekipi, ki predstavlja bolj trajnostno delovanje v pisarni.

 • Video za namenje izobraževanja varstva pri delu.

 • Videposnetki pravilnega rokovanja s strojem ali orodjem.

 • Montažni procesi v obliki video vsebin.

 

Ste torej pripravljeni svoje korporativno učenje dvigniti na višjo raven? Potem nas kontaktirajte še danes!

ZATO NE ODLAŠAJTE IN NAS ŠE DANES KONTAKTIRAJTE TER
Z NAMI HITREJE PRITEGNITE 
POZORNOST VAŠIH STRANK!
 

Naročite se na brezplačni posvet.

bottom of page